De Smaak van Frankrijk

Augustus 2014 - Wat een onderneming, met het hele gezin op de bonnefooi op vakantie naar Frankrijk! In de avond zijn wij vertrokken vanuit Nederland, zodat de kids lekker zouden doorslapen. Helaas dachten de kinderen daar net iets anders over en vonden het nodig om bijna de hele rit met open ogen naar buiten te kijken en herhaaldelijk “papa, mama, zijn we er bijna” te roepen! Het vergt ook nog wat energie om in de ochtend in de warme zon van het schone Bretagne met veel poespas en drie zeer vermoeide kinderen de tent op te zetten. Maar eenmaal voldaan gesetteld kan de vakantie dan echt beginnen. Lekker lezen, wat wandelen aan het strand, mensen kijken en echte koffie drinken op een terrasje.  ‘De Fransman’ heb ik goed geobserveerd. Het lijkt wel of zij meer tijd vrijmaken om echt te genieten van het leven. De ochtend rustig beginnen met een koffie of een heerlijk biertje om vervolgens uitgebreid te gaan lunchen, liefst buiten de deur, met een lekker stuk vlees of een verse vis en met een smaakvol wijntje of 2, 3... Uiteraard is er ook op elke hoek een boulangerie/patisserie met overheerlijk knapperige brood en geweldige taartjes zoals flan of een aardbeientaartje met aardbeien uit de dorpsmoestuin.
En Frankrijk staat ook bekend om zijn heerlijke Franse kaasjes. Met een gezin gaat er wel een camembert per dag doorheen. Ja, ook de kinderen konden er genoeg van krijgen.

Supermarchés
In Frankrijk stikt het van de grote supermarchés. Je kan er van alles krijgen maar ook veel ‘nep’ eten. Helaas sterven de slagers en de groenteboeren in de kleine dorpjes uit en kan de dorpeling zich richten op de grote supermarkt 20 kilometer verderop waar hij zich kan verwennen, naast (goedkoper) vlees, vis, brood en groenten, met 20 verschillende soorten vruchtenyoghurt, 25 soorten zakjes oplossoep, 30 verschillende soorten chips en 40 verschillende soorten koekjes.
Kortom, Frankrijk heeft verschillende gezichten. Enerzijds geniet van de Fransman met volle teugen van al het goeds wat van zijn land komt en neemt hij de tijd om uitgebreid te koken (of in ieder geval te eten). Maar anderzijds zie je de Fransman met volle karren in de rij staan van de supermarché met diverse kant-en-klare producten. Voor mij een tegenstelling. Maar goed, de Fransman geniet en zal ook blijven genieten van zijn typische Franse producten en dat zal nooit veranderen!

Soepa en Franse lekkernijen
Wat deze vakantie heeft opgeleverd voor Soepa? Ik heb me voornamelijk laten inspireren door de boulangerie/patisserie voor Koffie en taart in de boomgaard. Binnenkort dan ook verkrijgbaar: abrikozenbroodjes, (meergranen) croissantjes en chocoladebroodjes!