Suikertante

Als kind ben ik praktisch zonder suiker opgevoed. Tot mijn moeders grote spijt woonden we naast een gezellige suikertante waar mijn broertje en ik dagelijks met gestrekte armen en onze handjes naar voren voor de deur stonden voor die twee heerlijke zoete koekjes. Het probleem is dat de voedingsmiddelen industrie in de gekste producten suiker stopt, bijvoorbeeld soepen, sausen, kant-en-klare maaltijden etc. Suiker werkt verslavend en dat weten de grote producenten maar al te goed. Mijn ervaring is dat je prima zonder (of beperkt) met geraffineerde suiker door het leven kan gaan. Koop pure producten en lees goed de etiketten. Je zult zien dat een suikervrij of suikerbeperkt dieet je veel energie zal geven. Test it yourself! 

Is suiker verslavend?

Suiker komt van nature voor in suikerriet en suikerbiet maar ook in fruit, groenten en noten. Suiker in geraffineerde vorm levert wel energie, maar voorziet je lichaam niet van vitamines, mineralen en vezels.

Suiker en Candida

Candida Albicans, kortweg Candida, is een gist die zich van nature voornamelijk in de darmen bevindt.
Lees meer over: "Suiker en Candida"

Geraffineerde suikers op een rij

Geraffineerde suiker is de witte suiker die wij kennen. Er moet heel wat gebeuren om van suikerbieten witte tafel suiker te maken.

Alternatieven voor witte suiker

Er zijn veel, misschien wel onbekende, natuurlijke suikervervangers. Het is heel leuk om al deze suikers te testen. Welke zoetstof past bij jou? De meeste natuurlijke suikers zijn verkrijgbaar in de biologische winkel. 

Enkelvoudige en complexe suikers

Complexe suikers zijn onbewerkte koolhydraten. Denk bij voorbeeld aan havermout, volkoren producten, zilvervliesrijst, etc. 

Glykemische index, wat wordt daarmee bedoeld?

Hoe snel een voedingsmiddel wordt opgenomen in het bloed is afhankelijk van de de glykemische index, afgekort tot GI.