Al jong in de keuken
Ik, Julia, was altijd al geïnteresseerd in gezonde voeding. Toen ik 9 jaar was kreeg ik mijn eerste kookles op school aangeboden. Het was eenvoudig gerechtje namelijk een gevulde ei maar ik vond het geweldig! Ook stond ik al vroeg in de keuken om allerlei ingrediënten te mengen en zo ontwikkelde ik uiteindelijk mijn eigen gerechten (ook al waren ze toen niet altijd lekker).
Na mijn studie Facility Management (1999-2003) ben ik aan de slag gegaan in de zakelijke wereld. Naast mijn werk was ik altijd nog bezig met voeding en koken. Ik versleet boeken over voeding en stond vaak in de keuken. Ik merkte dat ik niet op mijn plek zat op een kantoor en uiteindelijk heb ik het roer omgegooid. Ik heb mijn hart gevolgd en ben mijn eigen bedrijf gestart. Een behoorlijk risicovolle stap maar voor mij een juiste keuze!
Ik schik ervan hoe de gemiddelde Nederlander (en dus ook kinderen) eet. We eten met z'n allen veel te veel bewerkte producten zoals koekjes, vleeswaren, zakjes en pakjes. Producten vol met suiker, zout en slechte vetten. Door het eten van deze voedingsmiddelen worden we alsmaar dikker en het vergroot de kans op ziekten! Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust dat gezonde voeding ontzettend belangrijk is voor je lichaam maar ook voor je geest.
Ik heb bewust gekozen om te werken met kinderen omdat zij de toekomst zijn. Ik wilde heel graag kinderen bewust laten worden waar hun voeding vandaan komt, hoe het groeit en bloeit en wat het doet met je lichaam. Het is belangrijk dat kinderen later zelf bewust de keuze kunnen maken wat ze kopen en eten. Met deze waarden heb ik Soepa uiteindelijk opgericht.
Soepa werkt alleen met pure producten. Zoveel mogelijk is onbewerkt.
“Laat kinderen ervaren dat gezonde voeding juist lekker is en leg niet de nadruk op wat je niet mag eten. Ik stimuleer juist om gezonde voeding te (gaan) waarderen”.
Het is moeilijk om te zeggen wat gezond is en wat niet. Zelf heb ik een haat liefde verhouding met voeding. Bij bepaalde voedingsmiddelen krijg ik een reactie op mijn darmen en mijn huid. Een behoorlijke zoektocht om uit te zoeken wat je kan verdragen en wat niet. Nu ik bepaalde voedingsmiddelen vermijd word ik steeds creatiever op het gebied van recepten. Een mooie ervaring!
Wist je dat je een smaak 10 keer moet proberen om het te gaan waarderen? Dat wordt altijd benoemd tijdens de les. Je kan niet verwachten van een kind dat hij/zij de smaak gelijk lekker vindt.
Aan het einde van de les gaan we gezamenlijk op een speelse en bewuste manier proeven. Dat doen we in 4 stappen. Vaak zie je dat kinderen het in ieder geval proberen.
“Ik ben er van overtuigd dat kinderen goed leren eten om door op jonge leeftijd ze te betrekken bij het koken en ze te laten spelen met voeding. Dit zal bijdragen aan een betere smaakontwikkeling”.