Thaise Laksa (pittige kokossoep)

 Basis soep (8 personen):
150 gram noodles
1,5 eetlepel zelfgemaakte curry pasta
7 ½ dl. kokosmelk
Vissaus
 
Basis currypasta:
15-19  thl. chilipepers gebroken
5-9 grote groene pepers, in ringen gesneden
1 theel. grof zee zout
1 theel. fijngehakte galanga (laos)
1 eetl. dunne ringen gesneden citroengras (alleen het witte deel)
2 limoenschilblaadjes
1 handjevol koriander
1 versgehakte knoflookteen (ca. 17 gram) 
4 eetl. dunne ringen gesneden sjalotjes ( ca. 2-3 sjalotjes (ca.31 gram)
7 korrel peper, verse gemalen
1 eetl. korianderzaad, geroosterd (zonder olie) en daarna verse gemalen
1 theel. komijnzaad, geroosterd (zonder olie) en daarna verse gemalen
1 theel. garnalenpasta (shrimp paste uit Thailand)
 
Vulling (naar keus in bakjes):
1 paksoi
100-150 gram tauge
4 eieren gekookt
4 handjes pinda;s
Verse gehakte koriander
 
Bereiding currypasta:
Doe de chilipepers en zout in een vijzel en stamp ze goed samen. Voeg galanga, citroengras, limoenblad en korianderwortels toe en stamp alles tot een pasta.
 
Voeg knoflook, sjalot, peper, korianderzaad, komijnzaad en garnalenpasta toe en stamp ze goed door elkaar, tot het mengsel een gladde pasta vormt.
 
Tip: Je kunt ook als hulp een staafmixer gebruiken. Ik doe altijd alles eerst in een vijzel goed stampen en daarna het mengsel in een mengbeker en verder pureren met staafmixer totdat het een gladde pasta vormt.
 
 
Bereiding soep:
Bereid de noodles volgens de receptuur op de verpakking tot ze juist gaar zijn en spoel ze achteraf desnoods koud.
Fruit de curry pasta is een grote pan.
Voeg vervolgens de kokosmelk toe en laat het geheel zachtjes koken. Maak het op smaak met wat vissaus en eventueel suiker.
Voeg de noedels toe.
 
Vulling voor de bakjes:
Maak de groenten, de koriander en de garnalen schoon onder de kraan.
Snijd alle de paksoi in stukjes, ook het blad.
Pel de gekookte eieren en snijd het ei in 4 partjes.
Rooster de pinda’s licht.