Grootmoeders appeltaart

Benodigdheden:
300 gram roomboter op kamer temperatuur
500 gram zelfrijzend bakmeel (bv. volkorenmeel of speltmeel)
200 gram oersuiker (ongeraffineerde suiker met redelijk behoud van vitaminen en mineralen) of ongeraffineerde rietsuiker
2 eieren
8 tot 10 appels in kleine stukjes gesneden (bv. Goudrenetten)
Handje rozijnen
Vleugje kaneel
Taartvorm
Eventueel walnoten of hazelnoten
 
Bereidingswijze:
Verwijder de schil van de appel en snijd het in kleine stukjes. Leg deze in een grote kom en voeg de rozijnen en het kaneel eraan toe.
 
Pak een andere grote kom en leg de boter (op kamertemperatuur) erin. Snijd het in kleine stukjes. Vervolgens voeg je de suiker toe. Pak 2 aparte bakken. Tik de eitjes kapot en scheid de eidooier van het eiwit. Voeg de dooier toe aan de boter en de suiker. Zeef het meel en voeg dit toe aan het geheel. Klop het eiwit stijf en meng dit rustig erdoor heen. Meng alles nu goed door.
Pak de taartvorm erbij. Vet deze goed in met boter of een klein beetje olijfolie. Het plakkerige deeg kan in de taartvorm worden geplakt. Pak een stukje deeg ter grootte van een pingpong bal en plak het op de bodem van de taartvorm. Als de bodem geheel is voorzien van deeg begin je met de rand. Zorg ervoor dat je nog wat deeg (ter grootte van een tennisbal) overhoud voor de bovenkant. Voeg nu de appels toe en strijk het met je hand netjes plat. De uitstekende deegrand sla je naar binnen. Druk de deegrand naar beneden.
Vervolgens maak je 4 balletjes van het overgebleven deeg. Rol deze nu voorzichtig uit en drapeer deze over de taart. Druk het zachtjes aan.
Als je van noten houdt dan kan je nog wat lekkere noten er overheen strooien.
Zet de oven aan op 180 graden. Zet het de taart in de oven voor 60 minuten.