Appel-noten-zaden koeken

Benodigdheden:
250 gram boekweitmeel of volkoren speltmeel (of een combinatie hiervan)
150 gram roomboter
1 ei geklopt
100 gram oersuiker of 120 gram honing
Snufje wijnsteenzuur (rijsmiddel)
1/2 appel bv. Summerred appel (net geoogst door Boer Goes!)
Noten naar keus (bv. Hazelnoot, walnoot)
Zaden/pitten naar keus (bv. Lijnzaad, sesamzaad, amandelen)
Snufje kaneel
Klein handje rozijnen
 
Hoe maak je het?
Schil de appel. Snijd de appel in 4 delen en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine stukjes en doe het in een kom. Meng wat rozijnen, noten en zaden er doorheen. Voeg een stufje kaneel toe. 
Vervolgens pak je een nieuwe kom voor het deeg. Leg 150 gram boter op kamertemperatuur in de kom. Daarna weeg je 100 oersuiker of 120 gram honing af. Meng het met de boter. Weeg 250 gram meel af. Pak de zeef en zeef het meel in de kom. Voeg een snufje wijnsteenzuur poeder toe. Kneed het geheel. Pak een ei en tik deze kapot aan de rand van de kom. Meng het ei rustig door het deeg heen. Tot slot roer je de appel, rozijnen, noten en zaden er door. Maak een mooie bal ervan. Vervolgens pak je een stukje deeg (ongeveer zo groot al een pingpongbal) en maak je er een balletje van. Maak het balletje plat met je hand. Nu heb je een mooi koekje. Pak de ovenplaat en verwarm de oven op 160 graden voor. Vet de ovenplaat in of gebruik bakpapier. Leg alle koekjes op de bakplaat. Nu zet je de bakplaat voor ongeveer 35/40 minuten in de oven. Na ongeveer 20 minuten is het verstandig om de ovenplaat om te draaien. Eet smakelijk!

Kan je niet genoeg krijgen van bakken? Kom dan naar de bakcursus.