Robuuste Zweedse zoete aalbessen broodjes


 
Wat heb je nodig?
1 zakje gedroogde gist
2,5 dl warme melk
150 gram gesmolten boter
1/2 theelepel kardemom
1 ei
snufje zout
50 gram ongeraffineerde suiker
500 gram bloem
 
Vulling:
400 gram aalbessen
75 gram ongeraffineerde suiker (eventueel met wat honing)
 
Hoe maak je het?
Meng de gist met een eetlepel suiker en wat handwarme melk. Laat het mengsel even staan tot de gist gaat werken.
Klop het ei los en meng dit met de gesmolten boter, kardemom, zout, suiker, bloem en het gistmengsel. Kneed het geheel tot een soepel deeg en laat het afgedekt op een warme plaats een half uur minimaal rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Meng intussen de bessen met de suiker en prak het een beetje fijn.
Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek. Verdeel de (geprakte) bessen erover en vouw de punten naar binnen als bij een envelop. Druk het deeg wat platter en vouw het eventueel nog een keer dubbel. Verdeel het deeg in 12 stukken, trek de stukken uit tot een rol en draai het vervolgens een paar keer rond zodat het vanzelf een soort knoop wordt. Duw de bessen die eruit gevallen zijn weer wat in het deeg. Strooi nog wat suiker over de broodjes en laat ze vervolgens afgedekt een half uur narijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de broodjes in 15-20 minuten goudbruin.