Uientaart met tijm en brandnetel

Wat heb je nodig?
300 gram bloem (of een combinatie met meel)
6 g droge gist
1 tl rietsuiker of kokosbloesemsuiker
½ el zout
1 dl lauw water
1 dl lauwe melk
 
Vulling:
800 gram uien, wit, rood, sjalot of een mix
2 flinke tenen knoflook
3 el olijfolie
1 el verse tijmblaadjes uit de tuin
Peper en zout
2 rijpe trostomaten (helaas zijn de tomaten nog niet rijp)
2 el lekkere olijven op olie
Paar brandnetelknoppen (bv. handje vol)
Paar takjes tijm voor de garnering
 
Deeg
Stort de bloem in een bergje op de tafel. Maak een holletje in het midden en giet daar het water in en voeg suiker, zout en gist toe. Laat heel even staan en roer dan rustig met de hand. Voeg rustig de melk toe en kneed en meng tot een stevig deeg. Kneed het deeg nu door. Leg het in een met bloem bestoven kom met een (vochtige) theedoek erover of plastic folie en laat het in anderhalf uur verdubbelen in omvang.
 
De vulling
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de uien en knoflook en snij ze in dunne plakken. Verhit een grote koekenpan. Voeg de uien en fruit deze. Daarna voeg je de knoflook toe. Roer regelmatig. Voeg tijm en wat peper en zout toe en een scheutje water. Roer de boel nog even goed door en zet het vuur laag. Laat de uien verder gaar stoven tot al het vocht verdampt is. Was de brandneteltoppen en voeg deze toe aan het geheel. Laat het even garen. Proef of de uien goed op smaak zijn en voeg eventueel nog wat peper of zout toe.
 
Tot slot
Bedek de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet die in met olijfolie of boter. Rol het deeg uit en leg het op de bodem. Schep de uien en brandnetel op het deeg. Snij de tomaten in dunne plakjes en verdeel die over de buitenste rand van de uienvulling. Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar. Schep de olijven op de taart en garneer met wat verse tijm.