Alternatieven voor witte suiker

Agavesiroop 
Deze siroop bestaat uit ongeveer 90% uit fructose en ongeveer 10% is glucose. Agavesiroop is iets zoeter dan tafelsuiker. Agavesiroop wordt gewonnen uit de agaveplant en heeft een lage GI. De agaveplant word geoogst als de plant ongeveer 8 tot 10 jaar oud is. De sappige kern van de plant wordt uitgeperst. Het sap wordt gefilterd tot een transparante plakkerige vloeistof. Dit wordt vervolgens ingedikt tot er mooie agavesiroop overblijft. 
 
Ahornsiroop (ook wel genoemd esdoornsiroop)
Ahornsiroop heeft een GI van 54 (ter vergelijking: honing heeft een GI van 70) en wordt gemaakt van sap van de esdoorn. Het suikerhoudende sap wordt geconcentreerd waardoor er een siroop ontstaat. Canada en de Verenigde Staten zijn de grootste producenten van Ahornsiroop. Er bestaan kwaliteitsverschillen. Hoe lichter de siroop des te hoger de kwaliteit!
 
Dadelstroop 
Deze stroop is gemaakt van dadels. Het is zoeter dan de normale tafelsuiker. Helaas wordt dadelstroop vrijwel direct opgenomen in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Dadelstroop heeft een GI van 103. Dadelstroop is geheel onbewerkt waardoor het nog veel vitaminen en mineralen bevat.
 
Moutstroop (tarwe) 
Voorbeelden van moutstroop (maltose) zijn tarwestroop en maisstroop. Helaas wordt ook moutstroop vrijwel direct opgenomen in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Als je het zetmeel van tarwe aanmengt met water en enzymen dan ontstaat er tarwestroop. Het geheel wordt gekookt tot een stroperige massa. 
 
Oersuiker 
Oersuiker is gedroogd suikerrietsap (ongeraffineerd). Het sap wordt gedroogd waarna er kleine korrels van worden gevormd. Bij de bereiding van oersuiker gaan weinig vitamines en mineralen verloren, zodat redelijk wat voedingsstoffen erin aanwezig zijn! Helaas wordt oersuiker ook vrijwel direct opgenomen in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt.
 
Palmsuiker
Palmsuiker is vrijwel ongeraffineerd met een lage glycemische index (dus het wordt niet heel snel opgenomen in het bloed). De smaak van palmsuiker is iets minder zoet dan de gewone tafelsuiker. Palmsuiker werd oorspronkelijk gewonnen uit het sap van de arengpalm en de dadelpalm. Tegenwoordig wordt palmsuiker verkregen uit van de kokospalm. 
 
Zuivere stevia 
Stevia wordt gewonnen uit honingkruid en groeit in midden en Latijnsamerika. Stevia heeft een GI van 0 en bestaat uit 0 calorieën en is een stuk zoeter dan suiker! Honingskruid kan helpen bij diabetes en hypoglykemie omdat het de bloeddruk verlaagd en stimuleert de uitscheiding van natrium. Let er op dat je geen stevia koopt met onnodig veel opvulmiddlen erin (aardappelzetmeel). Aardappelzetmeel neem je direct op en kan schommelingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Op de verpakking staat vaak “ zoetstof op basis van stevia”. Het beste is om stevia te kopen bij de natuurwinkel.