Geraffineerde suikers op een rij

Suikerbieten worden na de oogst in stukjes, reepjes of in schijfjes gesneden. De stukjes worden in heet water gedompeld waardoor ze zoet worden en een zwartblauwe kleur krijgen. Het zoete suikersap blijft over. Nu wordt het sap gekookt zodat het water verdampt. Je houdt dan suikerstroop over. Door middel van centrifugeren blijven er korreltjes achter. 
Door het raffineren ontstaan er verschillende producten zoals suikerstroop, poedersuiker, melasse en witte suiker. Helaas gaan via dit omslachtige proces ook alle vitamine en mineralen verloren van de suikerbiet!

Maar er zijn nog meer verschillende soorten geraffineerde suikers:

Ruwe suikers
Dit is een nevenproduct uit de suikerraffinage. Deze sacharose is bedekt met een laag stroop en kan onreinheden bevatten. De vitamine zijn al verloren gegaan. 
 
Bruine basterd suiker
Meestal is dit rietsuiker (fijne kristallen) dat bedekt is met een laag melasse. Vaak wordt gewoon kristalsuiker dondergekleurd met kunstmatige kleurstoffen.
 
Kristalsuiker 
Dit is volledig geraffineerde suiker van de suikerbiet. Alle vitamines zijn hierbij verloren gegaan. 
 
Poedersuiker 
Dit is fijngemalen kristalsuiker. 
 
Suikerklontjes 
Suiker wordt vochtig gemaakt en samengeperst.
 
Geleisuiker 
Dit is kristalsuiker met een toevoeging van zuivere pectine en citroen- en wijnsteenzuur. Deze suiker is geschikt door het maken van jam. 
 
Kandijsuiker 
Deze suiker wordt gewonnen uit zuivere suikeroplossingen, door langzaam uit te kristalliseren. Vaak wordt vaak nog verrijkt met gebrande suiker. 
 
Vanille suiker
Echte vanille suiker bevat ook echt vanille. Tegenwoordig wordt er aroma toegevoegd aan de kristalsuiker. 
 
Melasse 
Melasse is een nevenproduct van de raffinage. Bietenmelasse wordt vaak als veevoer gebruikt maar het wordt ook wel eens verwerkt in producten voor menselijke consumptie zoals ketjap. Melasse bestaat uit sacharose, glucose en fructose.
 
Suikerstropen
Stroop is een sterk geraffineerde suiker. Het wordt veel gebruikt in frisdranken, ijs, gebak en alcoholische producten. 
 
Invertsuiker
Suikerstroop bevat ook invertsuiker. Invertsuiker ontstaat door enzymatische splitsing van sacharose. Deze suiker zit ook in honing en daardoor is invert geschikt voor kunsthoning. 
 
Bietsuikersap 
Suikerbieten worden schoongemaakt, gehakt en gekookt. Het gehalte aan vitamines en mineralen redelijk hoog. Het bevat ook veel ijzer.