Drie alternatieven superfoods uit eigen omgeving

Superfoods zijn op dit moment een enorme echte hype. Deze, rijk aan vitaminen en mineralen, voedingsmiddelen kunnen prima dagelijks in gerechten verwerkt worden. Een groot nadeel is dat superfoods vaak uit verre landen worden gehaald en dus ook weer een extra belasting voor het milieu. Ook zijn Superfoods vrij duur. Nederland (en Europa) is ook rijk is aan superfoods, denk maar eens aan brandnetels (voor thee en soep) of boerenkool! Onderstaande drie superfoods kan je prima vervangen voor goedkopere alternatieven!
 
1. Gedroogde pruimen i.p.v. goji bessen
Dagelijks verwerk ik deze, iets wat zure besjes, in de havermout van mijn kinderen. Helaas zijn goji bessen (mijn kinderen noemen met gooibessen) erg prijzig.
De Goji bes komt oorspronkelijk uit Azië, maar komen ook in Europa komt deze bes in het wild voor, o.a. bij rivieren en in de duinen. De meeste goji bessen komen uit China.
Goji bessen bevatten veel antioxidanten. Deze vertragen het ouderdomsproces en bestrijden schadelijke afvalstoffen -vrije radicalen- in je lichaam, waarmee de kans op ziektes zoals kanker wordt verkleind.
 
Pruimen zijn ook rijk aan antioxidanten! Deze zijn niet alleen goedkoper, maar bevatten zelfs een hoger gehalte aan antioxidanten dan goji bessen. Heerlijk om je kind dit als tussendoortje mee te geven of voor in de yoghurt.
 
2. Lijnzaad i.p.v. Chiazaad
Chiazaad is rijk aan omega-3-vetzuren en vezels. Chiazaad verwerk ik vaak in smoothies omdat het goed is voor de stoelgang en een weinig overheersende smaak heeft.
 
Je zou Chiazaad kunnen vervangen met lijnzaad (zie foto). Lijnzaad is rijk aan magnesium, fosfor en koper!
Overigens bevatten vooral de vette vissoorten zoals makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel ook veel omega-3 vetzuren.
 
3. Linzen i.p.v. Quinoa
Quinoa is o.a. rijk aan foliumzuur, vitamine B, ijzer, calcium, eiwitten en magnesium. De meeste quinoa is afkomstig uit Zuid-amerika.
 
Je zou ook eens linzen kunnen proberen als alternatief. Gedroogde linzen zijn verkrijgbaar bij de Toko maar tegenwoordig liggen gedroogde linzen ook in de schappen van de supermarkt. Het nadeel is wel dat je ze een dag van te voren moet wellen. Dus houd daar rekening mee.
Van linzen kan je ook heerlijke linzensoep maken. Tip: vries porties soep in en je hebt altijd direct lekkere superfood-soep tot je beschikking!
 
 
@Soepa 26 november 2014