Zelf je eigen verzorgingsproducten maken, dat kan heel simpel!

In honderden producten die wij dagelijks gebruiken zitten kleine stukjes plastic in, de zogenaamde microplastics. Ze zitten in scrubproducten, tandpasta, shampoo, lipgloss, mascara en wasmiddelen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de plastic deeltjes door onze waterzuiveringen heen komen en in zee en ons drinkwater terechtkomen! Genoeg reden om zelf je eigen verzorgingsproducten te maken.

5 voordelen om zelf je eigen verzorgingsproducten te maken

Je kan zelf je favoriete geur samenstellen

Het scheelt aanzienlijk in de portemonnee  

Het geeft voldoening als je zelf je producten maakt

Je belast het milieu minder

Je verzorgingsproduct is vrij van synthetische emulgatoren, oliën, toevoegingen en hulpmiddelen, conserveringsmiddelen (zoals parabenen), geur- en kleurstoffen, dat mogelijk schadelijk kan zijn voor je gezondheid. 
 

Zelf je eigen shampoo maken

Benodigdheden:
Castille zeep (verkrijgbaar bij de biologische winkel)
Kwart liter gekookt water
Paar druppels etherische olie (bijvoorbeeld lavendel)
 
Rasp de zeep met een rasper en voeg 4 gram zeep toe aan ongeveer een kwart liter gekookt water. Roer dit goed, tot de harde stukjes zijn opgelost. Laat het een dag staan om het vervolgens in een fles te doen.

Zelf je eigen wasmiddel maken

Benodigdheden: 
100 gram zeep
100 gram soda
5,5 liter water
Eventueel 1 lavendel dubbeltje 

Rasp de zeep met een rasp. Meng de zeep, soda en gekookte water door elkaar (in een emmer bijvoorbeeld). Blijf roeren totdat de zeep is opgelost. Voeg eventueel een drubbeltje geurolie toe. Laat het geheel 1 dag staan. Vervolgens vul je bijvoorbeeld petflessen met wasmiddel. 
 

De fluoride discussie, wel of niet?

Fluoride wordt aan tandpasta toegevoegd. We krijgen door dagelijks onze tanden te poetsen veel van deze stof binnen. Er zijn voorstanders en tegenstanders van het gebruik hiervan. Voorstanders geven aan dat het essentieel is voor de opbouw van je tanden. Tegenstanders geven aan dat het giftig is mede omdat het een afvalstof is die overblijft bij de productie van aluminium. Er zijn dan ook diverse onderzoeken die aantonen dat het gebruik van fluoride schadelijk is. Maar er zijn ook onderzoeken dat fluoride goed is voor je tanden.
 
Per 19 januari 2009 is een waarschuwingstekst verplicht op fluoride bevattende tandpasta’s voor kinderen tot en met 6 jaar. De tekst luidt: “Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt”.